Artikel in het Dagblad van het Noorden over de Run van 2023

Eerste survivalrun in Norg helemaal volgboekt: ‘Het wordt behoorlijk spectaculair, al zeg ik het zelf’

Elk weekend wordt gebouwd aan de hindernissen voor de wedstrijd.
Elk weekend wordt gebouwd aan de hindernissen voor de wedstrijd. Foto: Harold van Raaij

In en rondom Norg wordt op 23 april voor het eerst een survivalrun georganiseerd. De animo is groot: 600 sportievelingen gaan de strijd aan.

De aanmeldtermijn is verstreken, de hindernissen worden gebouwd en mede-organisator Harold van Raaij is een tevreden man. „Ik was blij als zich vierhonderd mensen zouden melden, we hebben een vergunning voor 500 en konden dat oprekken tot 600. We zijn dus helemaal vol!”

Twee keer afgelast

De organisatie van de eerste hindernissenwedstrijd had nogal wat voeten in aarde. „Het is twee keer in gang gezet en twee keer afgelast door corona”, vertelt Van Raaij. Met bestuursgenoten Roelof Schuiling en Eileen Strik nam hij vorig jaar het stokje over van de iniatiefnemers, die de route al hadden bedacht. De provincie Drenthe, de gemeente Noordenveld en een paar regionale ondernemers sponsoren het evenement.

„De run gaat echt door het oude Norg heen. We laten de diversiteit van het dorp zien: met bos, dorp en platteland. Die combinatie is echt uniek”, verklaart Van Raaij de populariteit van de wedstrijd. „Bovendien is er in de omgeving niet heel veel, de run in Boerakker is de dichtstbijzijnde.”

Hindernissen

Deelnemers bedwingen alleen of met zijn tweeën al hardlopend routes van vijf of acht kilometer. Ook is er een speciale categorie voor ouder-kindduo’s. Op de route van vijf kilometer staan dertig hindernissen waarover geklommen, geslingerd of gekropen moet worden. Op de acht kilometer-variant zijn dat er nog eens tien extra. De hindernissen bestaan vaak uit balken, netten en touwen of zijn van natuurlijk materiaal.

Een speciaal bouwteam werkt nu al elke zaterdag aan het klaarmaken van de hindernissen, die voor de wedstrijd op alle veiligheidsvoorschriften gecontroleerd moeten worden door de Survivalrun Bond. Ze worden speciaal voor de wedstrijd gebouwd en zijn nu al op verschillende plekken langs de route te zien.

Spectaculair

Van Raaij hoopt op een topdag, de 23e. „Zonder gewonden of ongelukken en met alle vrijwilligers, waarvan we trouwens nu nog een paar te kort komen. We hopen ook dat er veel publiek komt kijken. Het is behoorlijk spectaculair, al zeg ik het zelf. Het zijn toch mensen die op hindernissen dingen doen waarvan de meeste mensen denken: ‘daar begin ik niet aan’.

Wie zin heeft om de organisatie een handje te helpen kan in contact komen met de organisatie via www.survivalrunnorg.nl

De link naar het artikel:

https://dvhn.nl/drenthe/Maximum-aantal-deelnemers-voor-eerste-survivalrun-Norg-28313975.html